Årsta Mangelbod

Skötselråd

Att linne skulle vara ett svårskött material är en myt, men för att du ska få ut det mesta av dina linnetextilier är det viktigt att de sköts på rätt sätt. Linne ska tvättas på låg värme och utan centrifug för att ämnet pektin, som ger linnet sin unika glans, inte ska lösas upp. En välskött linneduk kan hålla i många generationer framöver och blir dessutom bara vackrare med åren.

Hur du tvättar ditt linne

1. Förberedelse

Avlägsna eventuella fläckar med galltvål eller linoljesåpa. Rödvinsfläckar behandlas så fort som möjligt med lite tvättmedel och varmt vatten. Var noggrann med att använda milt tvättmedel utan optiskt vitmedel eller blekmedel. Vid tvätt av nya linnetextilier bör tygerna blötläggas i ljummet vatten innan maskintvätt, det motverkar fula brytveck i materialet.

 
2. Maskintvätt

Linne tvättas i högst 60 grader. Välj ett program utan centrifugering och tvätta linnet separat från andra material. Kulört och ofärgat linne bör tvättas var för sig. Linne som används dagligen kan tvättas i upp till 90 grader. Var noggrann med att inte överdosera det milda tvättmedlet.

 
3. Tvätt av gamla eller ömtåliga linnetextilier

Gamla ärvda linnedukar är ett exempel på ömtåligt linne som bör tvättas för hand. De tvättas i en balja med ljummet vatten och milt tvättmedel.

 
4. Färgat linne

Vid tvätt av färgat linne bör tvättmedlet lösas upp med vatten för att det inte ska ha en blekande effekt. Ett enkelt knep för att bevara kulören är att tillsätta 2,5 msk ättika i sköljvattnet.

 
5. Häng på tork

Häng upp linnet på tork eller låt det plantorkas. Undvik torktumling, då det gör linnet mjukt och luddigt.

Mangling av linne

För att linnetextilier ska hållas i gott skick bör de manglas. Det finns flera typer av manglar som är lämpade för olika sorters textilier. Vid mangling av linne rekommenderas kallmangling eller stenmangling, då varmmangling gör linnet mjukt och glanslöst. Stenmangling ger det allra bästa resultatet, men om du inte har tillgång till en stenmangel är kallmangling ett utmärkt alternativ.

 
1. Förberedelse

Innan mangling behöver linnets fibrer återhämta sig under minst ett dygn efter att de tvättats. Häng upp linnet på tork och sträck ut kanterna ordentligt för att undvika att brytveck uppstår. Blötlägg sedan textilierna i ljummet vatten kvällen innan de ska manglas och rulla ihop dem så att de fortfarande är fuktiga när de väl manglas. Det är däremot viktigt att de inte ligger i blöt för länge, eftersom de då kan mögla och man tyvärr inte kan avlägsna mögel från linne.

 
2. Sträck ut linnetextilierna

Innan linnet manglas är det viktigt att det sträcks ut ordentligt, det gäller både större linnetextilier som lakan och dukar och mindre textilier som servetter och örngott. Om linnet är dekorerat med spets kan du hålla precis under spetsen för att den inte ska skadas när linnet sträcks ut.

 
3. Mangling med kallmangel

Använd mangelduk för en skonsam mangling. Mindre linnetextiler som örngott och servetter behöver bara manglas en gång. Större textiler som lakan och dukar kan manglas två gånger för att textilen ska få en vacker glans. För att undvika brytveck som med tiden kan leda till bristningar kan textilerna vikas i 3 eller 4 delar växelvis. Låt linnet få vila ett par timmar mellan manglingstillfällena för att fibrerna ska hinna återhämta sig, och kom ihåg att linnet vid det andra manglingstillfället ska manglas åt motsatt håll.

 
4. Mangling med stenmangel

Rulla upp textilierna på de lösa rullarna – de ska rullas hårt för att motverka veck som annars kan uppstå. Precis som vid kallmangling är det viktigt att använda mangelduk av material som tuskaft eller satin. När linnet har manglats ett par varv ska mangeln stoppas och linnet rullas på hårdare på rullarna för att motverka brytveck.

 
5. Njut!

Att mangla är en rogivande sysselsättning som gör att man kommer ner i varv. Medan linnet återfår sin glans får den som manglar en chans att komma ifatt sig själv och sina tankar. Manglingen ger alltså inte bara vackra dukningar och snyggt bäddade sängar, den hjälper oss att uppskatta allt vi har runt omkring oss.

Informationen kommer från länshemslöjdskonsulenterna i Stockholms län.

För mer information kring linneskötsel, se textilhemslojd.se. (Denna sida är under omarbetning med hänvisning till Facebook under tiden)